Šta znači poruka "Proxy detektovan na vašem hostu"?

U nastojanju da svojim korisnicima obezbedi što kvalitetniji servis, Pričaonica Krstarice automatski skenira dolazeće konekcije u potrazi za anonimnim proxy serverima.

Takvi serveri su idealna alatka za napade, SPAM, flood i slične izvore problema. Stvaraju neprijatnosti ispravnim, dobronamernim korisnicima. Razorna moć proxy servera koji dozvoljavaju anonimnu upotrebu zapravo je u tome što oni prikrivaju pravi identitet korisnika, pa Pričaonica iz preventivnih razloga automatski zatvara sve konekcije na kojima je nađen takav servis.

Nažalost, nisu svi proxy serveri namerno konfigurisani za zloupotrebu - daleko je veći broj onih koji su slučajno konfigurisani na pogrešan način usled neukosti administratora. Mnogi internet provajderi u tehnički zaostalim zemljama vrve od pogrešno konfigurisanih proxy-ja, a ni naši provajderi nisu izuzetak. Česti primeri miskonfiguracije iz nehata predstavljaju igraonice, internet kafei, privatno razveden internet po zgradama sa zajedničkim izlazom (gateway) i sl.

Ukoliko ste izbačeni sa servera uz poruku da je na vašem hostu nađen "proxy server" - možete probati nekoliko stvari, u zavisnosti od toga na koji način pristupate internetu:
  • Ako imate kablovski internet, bežičnu vezu, nalazite se u igraonici ili internet kafeu - obratite se administratoru mreže i ukažite mu na propust. Možete ga uputiti na crnu listu (DNSBL), gde postoje tačni podaci o vrsti i adresi nesigurnog proxy-ja.
  • Ukoliko ste lično administrator kompjutera na kome je nađen otvoren proxy, pregledajte dokumentaciju koju ste dobili uz proxy softver i podesite ga tako da dozvoljava upotrebu isključivo nakon identifikacije ili samo sa određenih IP adresa.
Nakon što proxy bude osiguran ili zatvoren, možete aplicirati za skidanje sa crne liste. Sve aplikacije za skidanje bivaju logovane i u slučaju da je za jednu istu IP adresu skidanje zahtevano više puta, ali proxy nije osiguran - crna lista će automatski zabraniti podnošenje daljih aplikacija!
 
Poslednja izmena od moderatora:
Back
Top